Emissieloos opleiden: Railcenter elektrificeert materieel

Wie zich in Amersfoort laat opleiden voor onderhoud of nieuwbouw van de bovenleiding, doet dat sinds kort uitstootvrij. Het opleidingscentrum van Railcenter heeft namelijk haar dieselmaterieel – een railsteiger en een hoogwerker- geëlektrificeerd. ‘Het bevalt ontzettend goed.’

Railcenter heeft een verrijdbare steiger en de hoogwerker laten ombouwen door BSE-Ymond, waardoor ze elektrisch aangedreven zijn en niets meer uitstoten. De machines worden gebruikt bij de opleidingen met betrekking tot hoogbouw, en worden ook af en toe uitgeleend aan opleidingen voor het seinwezen.

Studenten kunnen deze opleidingen nu dus vrijwel emissieloos volgen, zeker omdat de elektriciteit voor het materieel wordt opgewekt met ruim tweehonderd zonnepanelen op het gebouw van Railcenter. In eerste instantie was er nog een aggregaat nodig voor het gebruik van elektrisch gereedschap bovenop de steiger, maar inmiddels is er een aansluiting aangelegd en is ook die uitstoot weggewerkt.

Stap voorwaarts

“Dat we nu emissieloos kunnen opleiden bevalt ontzettend goed”, vertelt Albert Holtrust, manager Asset-ontwikkeling, facilitair en ICT bij Railcenter. “Zeker voor de railsteiger, waarop je anders de hele tijd in de diesellucht zit. Beide apparaten zijn nu ook heel stil, en met de accu’s kunnen we ruim een hele dag vooruit. Dit voelt als een hele stap voorwaarts, en ik hoop dat de rest van de sector snel volgt.”

 

Tekst en foto: Alexander Molendijk/SpoorPro