Keuzedeel Introductie Railtechniek verloopt naar wens

In totaal 24 studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde en Mechatronica (niveau 2, 3 en 4) van het Tech College zijn dit schooljaar gestart met het keuzedeel Introductie Railtechniek. Inmiddels zijn de eerste vier opleidingsdagen een feit en de studenten zijn erg enthousiast en leergierig.

Samenwerking met het bedrijfsleven
Het keuzedeel Railtechniek is samengesteld in samenwerking met Railcenter en vier  infrabedrijven (Van Gelder Rail, Strukton Rail, VolkerRail en BAM Infra Rail) en ProRail. Door de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven sluit de inhoud van het keuzedeel goed aan op de praktijk.

Op 10 oktober was de kick-off in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ook moesten de studenten deze dag bij Railcenter in Amersfoort hun Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP) halen. Het hebben van een geldig DVP is verplicht als je op en rond het spoor wilt werken.

Dag twee van de opleiding vond plaats bij Railcenter. Deze dag leerden de studenten alle ins en outs over de baan. Zo gingen ze aan de slag met een stopmachine, maar ook leerden ze van alles over de geometrie. Op lesdag drie gingen de studenten op pad naar een aannemer. BAM Infra Rail mocht als eerste aannemer het spits afbijten. De hele derde opleidingsdag stond in het teken van verschillende typen spoor en hoe je plannen en berekeningen maakt. Alles kwam in de uitleg, opdrachten en instructies aan de orde. Lesdag vier stond in het teken van energievoorziening. Het aarden van de bovenleiding, het onderstation en besturing op afstand zijn onderdelen die in de gesimuleerde praktijk bij Railcenter zijn gedaan.

De komende periode staan voor de studenten nog mooie opleidingsdagen op de planning. De afrondende challenge vindt plaats op 3 april 2019.