Snellere uitrol van ERTMS. Hoe dan?

Meer dan 100 ProRail-medewerkers, ingenieursbureaus, aannemers, innovatiepartners en andere belanghebbenden namen op 7 juni deel aan het event ASAP ontketend!, dat in en rondom Railcenter plaatsvond.

ASAP | ASAP staat voor Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. ASAP is de eerste aanbesteding die ProRail anders deed dan anders: door de markt niet voor te schrijven wat te leveren, maar middels een innovatiepartnerschap uit te dagen om samen met ProRail innovaties te ontwikkelen. Samen met negen innovatiepartners worden elf ASAP-innovaties ontwikkeld. Innovaties die moeten bijdragen aan de versnelling van de landelijke uitrol van ERTMS. Doel van het event was om deelnemers te laten zien, horen en voelen wat de innovaties zijn en wat ze voor ieder(s werk) kunnen betekenen. En ook om te beleven hoe de innovaties de uitrol van ERTMS kunnen versnellen.

EVENT | Voor het plenaire programma was een grote tent opgezet op het grasveld voor het gebouw. Vanwege het prachtige weer fungeerde de tent vooral als een zonnedak. Naast het spoor vond de innovatiemarkt plaats. De negen innovatiepartners hadden daar elk een stand in een partytent, waar ze de elf ASAP-innovaties presenteerden. Op de innovatiemarkt ontstonden levendige gesprekken tussen deelnemers en innovatiepartners, over de uitdagingen bij het uitrollen van ERTMS en de toepassing en opbrengsten van innovaties.

DE KLOK TIKT | ’s Middags werd een serious game gespeeld, waarin deelnemers konden ervaren hoe ASAP-innovaties de uitrol van ERTMS kunnen helpen versnellen. In de drie conferentiezalen lagen grote vloerkleden: de gebieden waarbinnen ERTMS moest worden uitgerold. Doel van het spel was om de uitrolklok terug te draaien van 2050 (de opdracht vanuit Europa) naar 2040 of eerder. Gaandeweg werd de deelnemers duidelijk dat je dit alleen kon bereiken door met elkaar samen te werken en elkaar te helpen. Dat is ook precies wat nodig is om versnelling van de ERTMS-uitrol te realiseren.

Kijk voor meer informatie over ASAP, de innovatiepartners en de innovaties op de betreffende pagina van de ProRail website. Foto’s: Leen van Put fotografie