Feestelijke start mbo Railtechniek: de handtekeningen zijn gezet

De railsector heeft dringend monteurs nodig. Bij de kick-off op 9 maart 2023 gaven de deelnemende partijen bij Railcenter het symbolische startschot voor het werk-leertraject mbo Railtechniek dat deelnemers opleidt tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging. De eerste klas is 1 maart begonnen en heeft de eerste spoorgerelateerde lessen er inmiddels op zitten.

Henk van Oostveen: “Ik ben supertrots op het resultaat van deze mooie samenwerking; dat we dit samen met de spooraannemers én het onderwijs doen. Het komt allemaal samen bij Railcenter, waar we continu bezig zijn met het zo slim mogelijk opleiden van spoorprofessionals. Met de ontwikkeling van mbo-railtechniek zorgen we voor nieuwe monteurs die niet alleen goede basis hebben, maar ook snel inzetbaar zijn. Daar heeft de sector dringend behoefte aan.”

Mbo Railtechniek: Goed van start, snel inzetbaar

De opleiding mbo Railtechniek leidt zij-instromers op tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging. In het eerste jaar wordt de basis van de Railtechniek geleerd, waarin de deelnemers, onder begeleiding, al na 16 weken werken aan het spoor. En dat is uniek in Nederland!

Het opleidingstraject wordt als groep doorlopen, waarbij de praktijkervaring wordt opgedaan bij de deelnemende spooraannemers. De deelnemers krijgen een mbo-3 diploma Electrotechniek en specialiseren zich tegelijkertijd in Energievoorziening of Treinbeveiliging. Ter ondersteuning krijgen zij een persoonlijk begeleider toegewezen vanuit elke discipline.

Toekomst

De vraag naar spoormonteurs zal de komende jaren blijven toenemen. Railcenter legt zich daarom toe op het uitbreiden en (door)ontwikkelen van Railtechniek-opleidingen. Het huidige traject is gericht op zij-instromers, maar in de toekomst wordt het naar verwachting aan meerdere doelgroepen aangeboden, zoals schoolverlaters en statushouders. Ook wordt er in de toekomst uitgebreid naar andere mbo-niveaus en in andere richtingen, zoals engineering en infratechniek.

Ondertekenaars

  • Henk van Oostveen namens Railcenter
  • Paul Carstens namens ProRail
  • Robert Pasteuning namens BAM Infra Rail
  • Daan Thijssen namens Dura Vermeer
  • Tjark de Vries namens Strukton Rail
  • Rients Smeding namens QET
  • William Bijker namens Technical Valley
  • Vanya Wilmink namens Graafschap College