Wie is de nieuwe ‘Tunnelmaster’?


Van links naar rechts de deelnemers Ben, Bianca, Ad en Talmai van ProRail

Tijdens het spel ‘Tunnelmaster’ dagen de deelnemers elkaar uit: wie weet het meest van de bediening van tunneltechnische installaties en bijzonderheden van specifieke tunnels?

Het spel valt in de categorie ‘serious games’ en wordt gespeeld op de laatste lesdag van de opleiding Operator TTI (Tunnel technische installaties). Het leren wordt tijdens het spel versterkt door competitie, hardop redeneren, elkaar aanvullen, spanning en humor.

Het spelbord is een spoorkaart met verschillende baanvakken. Deelnemers strijden tegen elkaar. Iedere speler rijdt met een trein over de spoorkaart en passeert daarbij verschillende tunnels. Bij iedere tunnel moet hij een vraag beantwoorden.

De andere spelers beoordelen het antwoord en geven het bijbehorende aantal punten. Bij voldoende punten wordt de speler eigenaar van de tunnel.

Een voorbeeld:
Talmai pakt bij zijn tunnel een kaart met de vraag: “Welke TTI systemen zorgen er bij een calamiteit voor dat je als passagier veilig kunt vluchten?” Talmai loopt naar het bord, maakt een schematische tekening en licht hierbij zijn antwoord toe.

De rest van de groep luistert of het antwoord klopt en volledig is. Gastdocent Pieter Steenkamp stelt af en toe een vraag of geeft een tip.

Een extra dimensie ontstaat bij het ‘Tunnelmaster overmeesteren’:
Ad passeert een tunnel die in eigendom is van Bianca. Bianca bedenkt een vraag voor Ad. Ad geeft – helaas voor Bianca – het goede antwoord. Hierdoor overmeestert hij de tunnel en is de nieuwe eigenaar.

Het spel is ontwikkeld door gastdocenten Peter Kooijman en Pieter Steenkamp, samen met opleidingskundig adviseur Miriam Koppers van Railcenter. Pieter: “Het is een hele goede manier de stof te herhalen.”

Talmai: “Leuk om spelenderwijs met de inhoud bezig te zijn, dit maakt het levendig. Je ziet ook onze felle reacties. Er zit veel meer achter dan je in eerste instantie denkt.”

Deelnemer Ben is uiteindelijk in het bezit van vijf tunnels. Hij mag zich met recht de Tunnelmaster noemen en de bijbehorende prijs in ontvangst nemen.