Met een bril op zie je meer!

Hoe kun je tijdens werkzaamheden zien welke delen van de bovenleiding spanningsloos zijn? Dit is weergegeven op (lange) papieren tekeningen van de bovenleiding. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van een Microsoft HoloLens. Je zet deze bril op, je kijkt naar de bovenleiding en je ziet het meteen.

Via de HoloLens zie je een toevoeging aan de werkelijkheid, dit noemen we Augmented Reality. In dit geval zie je de bovenleiding met daarop een projectie van de spanningloosstelling.

ProRail heeft, als proef, een programma ontwikkeld waarbij de HoloLens wordt gebruikt ter vervanging van de papieren instructie. Ron Nagtegaal van ICT ProRail geeft tijdens de Landelijke Inspecteursdag een demo op het buitenpracticum van Railcenter.

Hoe gebruik je dit tijdens het werk?
De HoloLens is bijvoorbeeld te gebruiken door de Leider Werkplekbeveiliging (LWB) tijdens een buitendienststelling. Eerst ontvangt de LWB van de ploegleider Energievoorziening de melding dat de werkplek elektrotechnisch veilig is gesteld. Vanaf dat moment kan de LWB (en/of de ploegleden) de HoloLens gebruiken om ter plaatse in één oogopslag te zien welke groepen spanningloos zijn gesteld. Groot voordeel is dat er niet meer op de tekeningen hoeft te worden gekeken. Vooral ’s nachts zijn de kleuren goed te zien en zie je dus direct waar de risicovolle locaties zijn.

Tijdens de demo raken de inspecteurs in gesprek met elkaar over de toepassingsmogelijkheden, voor nu en in de toekomst. Ook risico’s worden genoemd. Een van de inspecteurs zegt: “Als je door zo’n HoloLens kijkt ben je afgeleid, en zie je niet meer waar je loopt.” Waarop een ander reageert: “Misschien kun je een waarschuwingssysteem inbouwen in de bril, zodat je niet in de gevarenzone terecht kunt komen.“

Op emplacement Amersfoort is dit programma al toegepast. Hieronder is daar een korte video van te zien: