Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

In nauwelijks twee maanden tijd maakten honderden jongeren kennis met de railinfrawereld. Railcenter als magneet voor de jeugd, dat werkt!

Railcenter heeft programma’s ontwikkeld voor leerlingen van de basisschool en studenten van vmbo, mbo en hbo. Alle groepen hebben we de afgelopen twee maanden verwelkomd, een feest voor de jongeren en een feest voor de Railcentermedewerkers.

Om een beeld te geven:

 • Een basisschoolklas (groep 8);
 • 75 vmbo-leerlingen van verschillende Amersfoortse vmbo’s;
 • 5 mbo-groepen (Eletrotechniek en Civiele techniek) die het keuzedeel Railtechniek volgen dat bestaat uit een zestal e-learnings en minimaal drie bedrijfsbezoeken: een dag bij Railcenter, diverse infraprojecten en ingenieursbureaus en bij Prorail (Verkeersleiding en Incidentenbestrijding);
 • 50 civiele techniek-studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen die onder andere bij Railcenter werken aan een projectopdracht en een groot project (Spoorzone Ede);
 • 24 Poolse studenten die een railspecifieke technische opleiding volgen en een week lang een studiereis door Nederland maken en kennis maken met ons spoor. Ze bezochten onder andere de Kijfhoek in Rotterdam, het Spoorwegmuseum in Utrecht en uiteraard past daar ook een bezoek bij aan Railcenter in Amersfoort;
 • Ruim 50 hbo-studenten (Hogeschool Utrecht) hebben onlangs hun certificaat van de ‘Minor Railtechniek’ ontvangen;
 • Drie middelbare scholen hebben een ‘gouden ticket’ naar Railcenter gewonnen. Zij waren de winnaars van het Artcadia-festijn, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd waarbij leerlingen gezamenlijk werken aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Bij Railcenter streden de scholen voor de Railcenter Award.

Wat levert het op?
Heel veel blije jongens en meisjes die het spoor beleven. Met een gezamenlijke sectorbrede aanpak zijn zij te winnen. Wie doet mee?

Railcafé | Georganiseerd door Railforum en Railcenter

Na ruim 2 jaar online meetings is het weer de hoogste tijd voor een gezellige netwerkborrel voor de railsector. Tijdens zo’n informele bijeenkomst leiden onverwachte ontmoetingen en inspirerende gesprekken vaak tot nieuwe inzichten en verbeteringen van het railvervoer.

De meest logische plaats hiervoor is natuurlijk Railcenter in Amersfoort, waar ook een rondleiding gegeven wordt.

Datum: woensdag 8 juni 2022
Tijd: 17.00 tot 19.00 uur
Locatie: Railcenter, Soesterweg 244, Amersfoort

Meer informatie en aanmelden:
https://www.railforum.nl/programma/railcafe

Verkort coronaprotocol Railcenter per 01-04-2022

Welkom bij Railcenter! We zijn blij je te mogen verwelkomen. Hieronder vind je onze huisregels. We vragen je vriendelijk hier kennis van te nemen en deze op te volgen.

Verkort coronaprotocol – 1 april 2022

Corona huisregels Railcenter

 • Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.
 • Je wast regelmatig en goed je handen.
 • Je blijft in ieder geval thuis als je positief bent getest;
 • Is een huisgenoot positief getest op corona of heeft een huisgenoot (koorts)klachten, of ben je in de buurt geweest van iemand met corona, doe dan de quarantainecheck.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de richtlijnen.
 • Je spreekt anderen aan op het naleven van deze richtlijnen.
 • Je volgt de aanwijzingen van je opleider/examinator op.

Uitgangspunten

 • Veiligheid staat te allen tijde voorop.
 • De richtlijnen van de Rijksoverheid zijn leidend.
 • Iedereen gebruikt zoveel mogelijk het gezond verstand.

Railcenter naar de cloud!

Railcenter wilde haar IT-omgeving moderniseren. De lokale servers en het netwerk leidden tot diverse uitdagingen. Tosch heeft via een aanbesteding de opdracht gekregen. De scope bestond uit een datamigratie naar de cloud, de inrichting van een digitale werkplek, het vernieuwen van het kantoornetwerk, inclusief Wi-Fi, en volledig beheer en support op basis van een SLA.

Meer lezen: https://tosch.nl/klantcase/railcenter/

Nieuwe directeur voor Railcenter

Railcenter heeft een nieuwe directeur! Op 15 maart zal Henk van Oostveen starten als directeur van Railcenter.

Henk heeft een lange ervaring in de spoorse wereld. Hij is begonnen bij Nedtrain en daarna bij ProRail gaan werken. Hij heeft diverse managementfuncties gehad, waarbij zijn laatste functie manager Asset Management Techniek Strategie bij ProRail was.

Wij heten Henk van harte welkom en wensen hem ontzettend veel succes en plezier!

Blik op het spoor: Bovenleiding! | ProRail

Wat schittert daar boven het spoor? De bovenleiding! Al die koperen kabels zorgen voor stroom om de trein te laten rijden. Maar waar begint al die spanning? En hoe zet je het aan of uit? In deze aflevering van ‘Blik op het spoor’ van ProRail ontrafelt Romy, onder andere bij Railcenter, de geheimen van de bovenleiding. Kijk mee!

DVP 1.0 trainers: Bedankt!

Stichting railAlert vernieuwt en verbetert het trainings- en examenprogramma voor het verkrijgen en verlengen van het Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP). De laatste maanden is, in nauwe samenwerking met bedrijven in de railinfrabranche, hard gewerkt aan een nieuwe opzet.

De initiële ‘Veiligheidstraining Digitaal Veiligheidspaspoort’ (in de volksmond ook wel ‘DVP 1.0’) wordt vanaf januari 2022 niet meer aangeboden. Aan alle nieuwe intreders, en diegenen van wie DVP 1.0 verloopt, wordt vanaf dan de Veiligheidstraining ‘Spoor jij wel?’ aangeboden.

Bij deze willen wij alle trainers die de afgelopen jaren DVP 1.0 hebben gegeven bedanken voor hun inzet. Een aantal van hen heeft de afgelopen maand voor het laatst een DVP-training gegeven en daarom hebben wij hen in het zonnetje gezet.

Ben, Cees, Marry en Oscar: Enorm bedankt!

‘Ik dacht dat het spoor saai was, maar ze hebben zelfs een kantine’

In oktober en november zijn 130 vmbo-leerlingen bij Railcenter geweest om de spoorwereld te beleven. Railcenter heeft, samen met Stichting Technotrend, met behulp van een subsidie van de gemeente Amersfoort een rijk programma ontwikkeld. Vakcollege Maarsbergen, Corderius College en Trivium College kwamen met hun vmbo-leerlingen (basis- en kaderberoepsgerichte en theoretische leerweg) op bezoek. De leerlingen hebben in de onderbouw én in de bovenbouw drie lessen over duurzaamheid en de spoorwereld waarbij ze twee keer een bezoek brengen aan Railcenter.

De onderbouwleerlingen mochten onder andere een miniatuur spoorbaan buiten dienst stellen, wissels krukken en twee kabels verbinden. Deze 12-jarigen hadden door Covid-19 al twee jaar nauwelijks excursies gehad en waren blij dat zij op pad konden. Nadat ze hun PBM’s aan hadden getrokken, mochten ze onder leiding van incidentenbestrijding de Unimog besturen met de afstandsbediening. Zélfs als de rest van de klas in de trein erachter zat. Ook hebben ze mogen zien hoe een stellage opgetild werd door de vijzels uit de gereedschapswagen. Zelf op de bestuurdersstoel zitten vonden ze geweldig. Twee jongens tegen elkaar nadat ze in de ‘kantine’ van de gereedschapswagen mochten zitten: ‘Ik dacht dat het spoor saai was, maar ze hebben zelfs een kantine’.

#railcenter #samenvoorhetspoor #spoorsector #spoor #railinfra #vakcollege #maarsbergen #trivium #corderius #college #gemeenteamersfoort #incidentenbestrijding #prorail #unimog