Gratis ERTMS e-learning

Wie heeft er nog niet over gehoord? ERTMS is een treinbeveiligingssysteem dat de komende decennia in heel Europa wordt ingevoerd. Over ERTMS wordt al lange tijd gesproken, en wat je misschien nog niet weet is dat onze overheid 2,4 miljard euro heeft vrijgemaakt voor de invoering van ERTMS in Nederland, en dat is nog maar het begin. Er staat ons dus de komende decennia nog heel veel te wachten.

De afkorting ERTMS staat voor European Railway Traffic Management System, maar dat zegt mogelijk nog niets. Het onderwerp roept bij leken en experts nog veel vragen op. Railcenter heeft samen met ProRail een e-learning ontwikkeld die op veel vragen antwoord geeft. De inhoud is zo opgezet dat iedereen die belangstelling voor het onderwerp heeft, kort en krachtig de juiste informatie vindt.

Aan de hand van korte teksten en veel animaties kun je stap voor stap leren wat ERTMS is, hoe het werkt en wat de huidige en toekomstige plannen zijn. Alles is terug te vinden op de gratis toegankelijke website:

ertms.training

 

Vacature: Opleider/ontwikkelaar Veiligheid

Voor onze afdeling Veiligheid zijn wij op zoek naar een Opleider/ontwikkelaar. Interesse? Klik dan hier om naar onze vacaturepagina te gaan!

Verkort coronaprotocol Railcenter

Railcenter heeft een protocol opgesteld waarin we beschrijven hoe wij verantwoord aan het werk zijn in coronatijd. Dit geldt voor onze eigen medewerkers, onze huurders, bezoekers en deelnemers. Hieronder staan de belangrijkste zaken beschreven voor u als gast of deelnemer.

Verkort Protocol – 14 oktober 2020

Corona huisregels Railcenter

 • Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.
 • Je houdt 1,5 m afstand tot anderen.
 • Je wast regelmatig en goed je handen.
 • Je blijft thuis:
  • als je klachten hebt.
  • je huisgenoot positief is getest op corona.
  • je huisgenoot klachten heeft in combinatie met koorts en/of benauwdheid.
 • Je draagt bij alle verplaatsingen in de gebouwen een mondkapje.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de richtlijnen.
 • Je spreekt anderen aan op het naleven van deze richtlijnen.
 • Railcenter is rookvrij. Enkel binnen de afgezette zones mag gerookt worden.
 • Je volgt de aanwijzingen van je opleider/examinator op.

Uitgangspunten

 • Veiligheid staat te allen tijde voorop.
 • De richtlijnen van het RIVM zijn leidend.
 • Iedereen gebruikt zoveel mogelijk het gezond verstand.

Aanpassingen gebouw

 • Loopbewegingen
  Op de vloeren zijn stickers aangebracht met looprichtingen. Geef elkaar de ruimte.
 • Lift
  De lift wordt niet gebruikt tenzij noodzakelijk om medische en/of logistieke redenen.
 • Lokaalindeling
  De lokaalindeling is aangepast en ruimer opgezet. Voor alles geldt dat deelnemers zelf mede verantwoordelijk zijn voor het in acht nemen van de 1,5 m afstand.
 • Hygiëne
  Er zijn dispensers en andere voorzieningen aanwezigen om de handen en gebruikt meubilair/materiaal te reinigen.
 • Het bedrijfsrestaurant is per 14 oktober 2020 tot nader order gesloten. Lunch voor de deelnemers wordt uitgereikt en genuttigd in de leslokalen.

Lessen volgen

Bij binnenkomst of aanvang les/bijeenkomst wordt iedereen actief bevraagd op de gezondheid. Indien iemand corona symptomen vertoont dan wordt diegene alsnog mede gedeeld Railcenter te verlaten.

Online Vakdag Baan ProRail: lang leve de techniek!

Vandaag en gisteren hebben ruim 50 ProRailers van het vakgebied Baan met elkaar hun vakmanschap gedeeld en vergroot. Deze vakdag vond dit jaar voor het eerst online plaats. De Inspecteurs, Vakdeskundigen en Systeemspecialisten Baan zijn nu nóg meer klaar voor de toekomst: meer kennis over Punt- en kruisstukken en Hergebruik, en ook meer digitale vaardigheden! Enkele uitspraken na afloop van de workshops (ook al werd de live bijeenkomst bij Railcenter gemist): “Ook digitaal een erg goede dag” en “Een goede formule en workshops over actuele thema’s die de gemoederen bezig houden”.

Wijziging tarieven opleidingen per 1 juli 2020

Jaarlijks worden per 1 juli de tarieven van ons vaste opleidingsaanbod aangepast.

Hierbij wordt gekeken naar de stijging van de kosten van levensonderhoud (CPB – CPI Consumentenprijsindexcijfer alle huishoudens) en de gerealiseerde cao-loonstijging.

Deze stijgingen bedragen:
• De inflatie in de periode mei 2019 – april 2020: 1,40%
• De cao-loonstijging per 1 januari 2020 van 5,26%

Vorig jaar heeft geen tariefswijziging plaatsgevonden, maar dit jaar zijn de inflatie en hogere loonkosten niet meer op te vangen.

Gezien de stijgende kosten heeft het bestuur van de stichting Railcenter besloten de (uur)tarieven per 1 juli 2020 te verhogen met 4%. Dit komt neer op een prijsaanpassing van ons opleidingsaanbod van gemiddeld 1,9%.

De nieuwe prijzen van de opleidingen staan inmiddels op de website.

Goed nieuws voor alle Veiligheidsmannen en Grenswachters!

Railcenter biedt een individuele, digitale herinstructie aan die je kunt volgen wanneer het jóu uitkomt. Gewoon van achter je laptop. Na het doorlopen van de herinstructie en het behalen van de toets ontvang je van Railcenter het bewijs van deelname. Dus: wil jij ook snel bewijzen dat je beschikt over alle kennis van de taak VHM-GRW, meld je dan aan via de contactpersoon van je bedrijf!

Meer info: HIER

Vanaf 2 juni 2020 opstart opleidingen en examens

Vanaf 2 juni start Railcenter aangepast op met het geven van opleidingen en het afnemen van examens. Met deze brief informeren wij je over de aanpassingen en onze aanpak.

Bij het verzorgen van opleidingen en examens houdt Railcenter zich uiteraard aan de basisregels van het RIVM. Om de basisregels te hanteren zijn aanpassingen gedaan aan de looproutes, de inrichting van de lokalen, de inrichting van het restaurant en zijn hygiënemaatregelen getroffen.

Eén van de basisregels, de zogenaamde 1,5 meter-maatregel, heeft behoorlijke impact op de organisatie van onze praktijkopleidingen. Het huidige aantal deelnemers per opleiding maakt het onmogelijk met 1,5 meter afstand van elkaar aan een technische installatie te werken. De beperkte toegankelijkheid van onze technische installaties is hier dus de bottleneck.

Om aan de 1,5 meter-eis te kunnen voldoen moet voor veel (praktijk)opleidingen het deelnemersaantal per opleiding worden teruggebracht. Om toch alle deelnemers per opleiding op te kunnen leiden gaat Railcenter, waar nodig en mogelijk, de (praktijk)opleidingen splitsen in een ochtend- en middagsessie, waardoor we toch het gewenste aantal mensen kunnen opleiden.

In deze situatie worden de nieuwe opleidingstijden:

Sessie:
Starttijd Eindtijd Pauze
Ochtend (1e shift) 07:30 uur 12:45 uur 15 minuten
Middag (2e shift) 13:15 uur 18:30 uur 15 minuten

Bij deze ochtend- en middagsessie is geen lunch inbegrepen. Voor de betreffende opleidingen worden de contactpersoon en deelnemer via de uitnodiging geïnformeerd over de starttijd van de opleiding. De deelnemer wordt verzocht zelf eten mee te brengen.

Voor deelnemers die wel een volledige opleidingsdag aanwezig zijn, geldt dat zij een lunch in ons restaurant aangeboden krijgen.

Aanpak planning

Vanaf 2 juni start Railcenter aangepast op en de aanpak van de planning gaat dan als volgt:

 • Voor de maanden juni, juli en augustus houdt Railcenter zoveel mogelijk de bestaande planning van opleidingen en examens vast. Dit verstoort zo min mogelijk de planning van de bedrijven.
 • De opleidingen die vóór 17 maart jl. zijn gestart en vanwege de coronamaatregelen zijn afgebroken worden als eerste gepland.
 • Vervolgens worden de opleidingen en examens gepland die in de periode 17 maart t/m 30 mei jl. zijn geannuleerd. Hierbij hebben initiële opleidingen voorrang op herinstructies en hercertificeringen.

Railcenter neemt contact op met de contactpersonen over nieuwe datumvoorstellen. Na deze acties gaan wij de planning van september t/m december 2020 verder bijsturen.

Nieuw: e-coaching!

Coaching voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling, nu ook via de digitale snelweg. Wil je krachtiger en effectiever functioneren? Wil je de grenzen van werken in tijden van Corona bespreken? En ben je bereid om een kritische blik in de spiegel te werpen? Een coach van Railcenter daagt je uit, persoonlijk en doelgericht.

Waarom een coach van Railcenter?

 • Goed opgeleide, professionele coaches
 • Onze coaches kennen de railinfra sector van binnen uit
 • Coaching voor iedereen in uitvoerende, ondersteunende en leidinggevende functies

Meer weten? Klik hier!