Kom naar Spoorkracht 7: Datagedreven werken bij Energievoorziening

De spoorse energie-community komt 25 september weer bij elkaar. Zorg dat je erbij bent, want het energielandschap is volop in beweging en ook rondom het spoor volgen innovaties elkaar snel op. We brengen je op de hoogte van de laatste stand van zaken, leren van ervaringen bij een netbeheerder en komen graag met jou in gesprek.

SPOORKRACHT 7: Datagedreven werken bij Energievoorziening

Datum donderdag 25 september
Tijd 14.30 – 16.00 uur (inloop 14.00 uur)
Locatie Railcenter

Aanmelden

Programma

  • Power All: de ontwikkeling van een datagedreven platform | ProRail
    Datagedreven techniek wordt steeds bepalender voor nieuwe bouwprojecten. Een voorbeeld hiervan is Power All, een platform dat kan voorspellen en analyseren wat er in de TEV-installatie gebeurt en waar de limieten zitten. Ontwikkelaars van ProRail EV vertellen over het ontstaan van Power All en laten je graag zien wat dit platform ons komt brengen.
  • Wat is de echte beperking van het net en hoe bepaal je dat? | Alliander
    Hoe bepaal je de maximale netcapaciteit? Meten is weten, maar kunnen we ook zonder te meten iets weten? Alliander heeft slimme tools gemaakt waarvan we veel kunnen leren rondom modellering en dashboarding.
  • Ontwikkeling en gebruik van BIM bij het Modulaire Onderstation | K_Dekker
    Het nieuwe Modulaire Onderstation in Den Haag wordt bijna in gebruik genomen. Hoe is het ontwerp tot stand gekomen en op welke manier draagt BIM bij aan het toekomstige beheer? De regisseur van het traject komt aan het woord en geeft ons een statusupdate.
  • Installaties in de toekomst | Sprecher Automation & ProRail
    In een ‘oud’ onderstation kun je tegelijkertijd meerdere onderdelen van de TEV-installatie monitoren en bedienen. Met de komst van Modulaire Onderstations gaat dat niet meer, want dan staan ze in verschillende ruimtes. Sprecher bedacht een inmiddels beproefde methode om toch het overzicht te kunnen bewaren. Neem een kijkje in de toekomst!

Na het programma is er ruimte om na te praten met sprekers en deelnemers. Mis deze kans niet om je kennis te vergroten, waardevolle contacten te leggen en samen te werken aan een stabiele toekomst voor ons spoor!


Blijf op de hoogte

Schrijf je in via bovenstaande knop en houd LinkedIn en de eventpagina in de gaten voor het laatste nieuws. Deel deze uitnodiging gerust met collega’s voor wie dit ook interessant zou kunnen zijn.

Studenten presenteren onderzoeksresultaten tijdens 2e Railseminar 2025

22 studenten van de minor Railtechniek lieten weer vol trots hun individuele projecten zien tijdens het 2e Railseminar van dit jaar. Met deze presentaties sloten ze hun semester op een mooie manier af. De onderwerpen waren net zo divers als creatief: van een detectiesysteem voor spoorlopers, technische uitwerkingen, ontwerpen voor spoor- of tramlijnen tot slimme herinrichting van een fietscoupé. Het seminar trok meer dan vijftig bezoekers, waaronder professionals uit de railwereld en vertegenwoordigers van overheden, die nieuwsgierig kwamen kijken naar wat de studenten hadden bedacht.

We bedanken iedereen voor de komst!

De flyers van alle onderzoeken vind je HIER.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zien je graag terug in 2026

Noteer alvast het volgende Railseminar in je agenda: donderdag 29 januari 2026 van 10.00 tot 14.00 uur, wederom in Amersfoort.


Over de minor Railtechniek
Studenten die de minor Railtechniek volgen, komen van diverse hogescholen en studierichtingen naar de Hogeschool Utrecht. Hier krijgen ze les van experts uit de railsector over de vele aspecten van de railtechniek. Ze doen hierin uiteenlopende spoorse kennis op door het volgen van practica, het bezoeken van diverse spoorbedrijven en door zich (individueel) te verdiepen in actuele spoorgerelateerde vraagstukken.

 

Kijk voor extra instroom voorbij de klassieke aanpak

Er is dringend nieuw talent nodig in de railinfra, terwijl de weg naar zo’n baan bij het grote publiek nog relatief onbekend is. Op 16 juni kwamen de HR-professionals van diverse spooraannemers bij Railcenter bijeen voor een bijeenkomst over extra zij-instroom in de sector, georganiseerd door het Brancheplatform Arbeidsmarkt & Opleiding Railinfra.

De deelnemers waren deze middag erg te spreken over de besproken alternatieven op klassieke recruitment en zien zeker kansen voor de toekomst! We kijken terug op een waardevolle middag vol inzichten, praktijkvoorbeelden én nieuwe verbindingen!

Een terugblik:

Servicepunt Techniek en Werkcentrum regio Amersfoort

Artine Vink (SPT Midden-Nederland) en Stephan van Strien (Werkcentrum regio Amersfoort) trapten af en gaven een doorkijkje in hun werk:

  • Servicepunt Techniek (SPT) verbindt werkzoekenden met technische beroepen in de regio, begeleiden hen naar opleidings- en werkplekken en helpen werkgevers bij werving.
  • Werkcentrum Amersfoort biedt maatwerkbegeleiding en denkt mee over duurzame instroom, bijvoorbeeld met inzet van werkcoaches of extra begeleiding op de werkvloer.

De Beroepentuin

Seyit Yeyden en Dave Pompe (De Beroepentuin) namen ons mee in hun aanpak van praktijkgericht leren. In een nagebouwde leeromgeving (in bijvoorbeeld een tuincentrum of stadion) leren kandidaten zónder klaslokaal, boeken of toetsen. Ze krijgen begeleiding van leermeesters, vaak met een complexe achtergrond, die zelf ooit instroomden. Dit zorgt voor herkenning en vertrouwen. Deelnemers ronden hun traject af met een praktijkverklaring via een ROC, en stromen vervolgens uit naar werk, met blijvende ondersteuning. Belangrijke lessen:

  • Oriëntatie vooraf helpt om uitval te voorkomen
  • Begeleiding is geen luxe, maar noodzaak
  • Praktijkleren verlaagt de drempel voor mensen die niet in een schoolse setting gedijen

Railcenter opleidingsroutes

Tot slot presenteerde Railcenter de opleidingsroutes voor zij-instromers binnen railinfra, gericht op duurzame inzetbaarheid en vakmanschap.

Met dank aan alle sprekers en deelnemers!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Over Brancheplatform Arbeidsmarkt & Opleiding Railinfra

Het Brancheplatform Arbeidsmarkt & Opleiding Railinfra is een samenwerkingsverband tussen diverse spooraannemers, ingenieursbureaus, spoorleveranciers, Railforum, ProRail en Railcenter, met als doel ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel in de sector is en blijft. Contact: marieke.dewit@railcenter.nl 

Railcenter neemt prototype duurzame energievoorziening in gebruik

Hoe kunnen we energie leveren op plekken langs het spoor waar het aanleggen van kabels te kostbaar is, of waar het gebruik van aggregaten ongewenst is vanwege de uitstoot? TU Delft-studenten bogen zich over dit vraagstuk en ontwikkelden SARES (StandAlone Renewable Energy Supply): een zelfvoorzienende, duurzame energiebron voor locaties zonder netaansluiting. Vorige week werd het prototype opgebouwd bij Railcenter en vond de succesvolle demonstratie plaats, waarbij SARES een wissel van stroom kon voorzien.

Door een combinatie van zon- en windenergie, aangevuld met een grote accu, biedt het systeem een betrouwbare energievoorziening, ongeacht de weersomstandigheden. Het systeem is vooraf volledig gemodelleerd met behulp van historische weerdata.

Dit project biedt niet alleen waardevolle inzichten in de toepassing van duurzame energiebronnen binnen de spoorsector, maar brengt ook aanbevelingen met zich mee voor toekomstige projecten. De integratie van SARES in het aanbod van Railcenter onderstreept de toewijding aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan het verduurzamen van de railinfrasector.

Samenwerking

De ontwikkeling van SARES is het resultaat van een samenwerking tussen TU Delft en Railcenter. Het ontwerp- en bouwproces vond volledig plaats in Delft, waar studenten het concept hebben uitgewerkt tot een functioneel prototype. Dit innovatieve systeem is nu in gebruik bij Railcenter en biedt een spannende inkijk in de toekomst van railtechnologie.

Railcenter en de studenten van TU Delft kijken uit naar de toekomstige toepassingen en mogelijkheden die SARES zal bieden en zijn vastbesloten om duurzame energievoorziening verder te verkennen binnen het spoor.

 

 

SpoorPro interviewt Henk van Oostveen over monteurstekort

Een grote instroom van nieuw personeel is noodzakelijk om de sector draaiende te houden, maar uit onderzoek blijkt dat de railinfra nog onbekend is bij het grote publiek. Hoe gaan we dat straks doen?

In een interview met SpoorPro deelt Henk van Oostveen zijn visie op het arbeidsmarktvraagstuk en de daaruit voortvloeiende acties van Railcenter en de sector, voor nu en de toekomst. Je leest het hele artikel “Alles op alles om personeel aan te trekken: Over 15 jaar is de helft van de monteurs weg” op SpoorPro.nl

Lees het hele interview

Drie vips te gast tijdens Spoorwensdagen 2025

Het spoor heeft op veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht! Dat blijkt elk jaar weer uit de vele inzendingen voor de Spoorwensdagen: een tweedaags evenement op initiatief van NS en ProRail waarbij spoorgerelateerde wensen in vervulling gaan.

Ook dit jaar droegen wij graag ons steentje bij en organiseerden we drie vip-rondleidingen. Hierin namen opleiders Albert Nieuwenhuis en Remco Dieks de geselecteerde vips en hun begeleiders mee in de wondere wereld van het spoor, langs onze simulatiebaan, het buitenterrein en de wisselloods. Waarbij de ene vip veel interesse toonde voor het werk van een treindienstleider, mocht een andere meteen proeven van het monteursvak en meemaken hoe het is om een onderdeel in een slagboom te vervangen en te testen.

We hopen dat onze vips hun enthousiasme voor het spoor zullen vasthouden en verspreiden, en wie weet zien we ze later nog eens terug!

 

Uitnodiging 2e Railseminar 2025 op 20 juni

Nieuwsgierig naar de onderzoeken van de studenten minor Railtechniek die in februari 2025 zijn gestart? Op vrijdag 20 juni presenteren zij met trots de resultaten van hun onderzoeken tijdens een inspirerende expositie, georganiseerd door Hogeschool Utrecht in samenwerking met Railcenter. Ontdek de creatieve oplossingen van deze toekomstige professionals! In een dynamische setting nemen de studenten u mee in hun onderzoeksprojecten. Dit is dé kans om met hen in gesprek te gaan en een kijkje te nemen in hun ideeën en oplossingen.

De onderwerpen variëren van het verbeteren van de stabiliteit van spoordijken en het gebruik van camerabeveiliging langs het spoor, tot het herontwerpen van stations en lichtseinen. Daarnaast wordt er gekeken naar de uitbreiding van stations, de integratie van spoorvervoer binnen bouwhubs, en de vergelijking van beveiligingssystemen tussen Nederland en België. Ook wordt onderzoek gedaan naar duurzame spoorinfrastructuur en wisselverwarming.


2e Railseminar 2025

Datum: vrijdag 20 juni
Tijd: 10.00 – 14.00 uur (vrije inloop)
Locatie: Railcenter
Aanmelden


Het seminar biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van railtechniek. De studenten staan klaar om hun bevindingen te delen en van gedachten te wisselen over de toekomst van deze boeiende sector. Kom dus langs op 20 juni tussen 10:00 en 14:00 uur (vrije inloop) en laat je inspireren door de volgende generatie railtechnici. We kijken ernaar uit u te verwelkomen.

Maak kennis met de use cases van het Rail FieldLab 5G

Sinds september 2024 is het Rail FieldLab 5G gevestigd bij Railcenter. Deze ‘5G-proeftuin van het spoor’ is een initiatief van NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om bedrijven in de spoorsector een realistische testomgeving te bieden om hun 5G-toepassingen te testen.

Bij Railcenter is een privaat 5G-netwerk geïnstalleerd dat dekking biedt binnen het gebouw en bij een aantal sporen. Sinds de aftrap hebben zich diverse innovatieve use cases aangediend, waarvan de eerste testen inmiddels zijn afgerond.

Use cases en testresultaten

Op de Rail FieldLab 5G infopagina vind je nieuws over de lopende en geplande use cases en houden we je op de hoogte van de laatste testresultaten. Stap ook in en onderzoek samen met ons hoe we innovatie in de spoorsector kunnen versnellen met behulp van 5G!

Ga naar de infopagina