Vacature: Gedragstrainer DVP

Wij zijn op zoek naar Gedragstrainers DVP. Als gedragstrainer bouw jij mee aan het trainingsprogramma voor veiligheidsbewustwording binnen de spoorsector. Je verzorgt trainingen waarbij deelnemers werken met eigen casuïstiek om specifieke vaardigheden zoals aanspreken, instructies geven en het leren van werksituaties te ontwikkelen. Hierbij creëer je een veilige en inspirerende setting, afgestemd op de behoeften van de diverse doelgroep van monteurs, ingenieurs en andere spoorprofessionals. Je werkt op onze locatie in Amersfoort, maar ook bij klanten en op vaste externe locaties (bijvoorbeeld Zwolle, Eindhoven en Rotterdam).

Bekijk hier de volledige beschrijving:

OPEN VACATURE

Spoorkracht 6: Hoe is het gesteld met de baanstabiliteit?

De gevolgen van intensiever spoorgebruik en klimaatverandering stellen steeds hogere eisen aan onze infrastructuur. Daarom stond tijdens Spoorkracht 6 op 10 april het programma Baanstabiliteit centraal. In dit programma doet ProRail meer onderzoek naar de stabiliteit van de ondergrond van het spoor. Tijdens de ‘uitverkochte’ bijeenkomst deelden collega’s en partners belangrijke inzichten, ervaringen en lessen voor de toekomst.

Jasper Ingram, programmamanager Baanstabiliteit en Klimaatadaptatie bij ProRail, trapte de middag af met een toelichting op het programma Baanstabiliteit. “Veel spoordijken in Nederland zijn meer dan honderd jaar oud, terwijl het spoorverkeer in de afgelopen decennia sterk is veranderd. We rijden vaker, sneller en met zwaardere treinen. Tegelijkertijd bouwen we steeds dichter op het spoor en speelt klimaatverandering een steeds grotere rol”, aldus Jasper.

Deze ontwikkelingen vormden in 2019 de aanleiding voor de start van het programma Baanstabiliteit. Jasper vertelt dat we de afgelopen zes jaar veel kennis hebben opgebouwd, maar nog lang niet alles weten. “Het liefst zouden we vijf jaar lang onderzoek doen in alle rust, maar ondertussen krijgen we voortdurend vragen van vervoerders die meer ruimte op het spoor willen. We beoordelen die aanvragen zo zorgvuldig mogelijk met de kennis die we nu hebben.”

Landelijke Netwerkanalyse: waar staan we?

In het tweede deel van de middag stond de Landelijke Netwerkanalyse (LNA) centraal – een grootschalig onderzoek naar de staat van het Nederlandse spoor. Veel spoordijken zijn gebouwd op grotendeels onbekende ondergrond. Daarom is inzicht in de stabiliteit cruciaal.

Jos de Greef, geotechnisch ingenieur bij Witteveen+Bos, legde uit hoe vier ingenieursbureaus samenwerkten en met behulp van grote hoeveelheden data in drie fasen tot een landelijk beeld kwamen van de ondergrond en bijbehorende risico’s. De analyse toont aan waar het spoor robuust genoeg is voor toekomstige groei en waar nader onderzoek of aanpassingen nodig zijn.

Buiten de gebaande paden

In het laatste deel van de middag werd besproken wat LNA betekent voor de praktijk. Aan de hand van concrete projecten lieten Stephan van Eeten (systeemmanager Geotechniek bij ProRail) en Gerrit Jan Otterman (senior projectmanager bij Gebr. De Koning) zien hoe inzichten uit het programma leiden tot betere ontwerpkeuzes en innovatieve oplossingen. Zo bleek op het traject tussen Delft Campus en Schiedam dat eerder verwachte verstevigingsmaatregelen voor de spoordijk uiteindelijk niet nodig waren. “We hebben hier echt iets geleerd”, aldus Stephan. “Het resultaat is een aanzienlijke kostenbesparing én het bewijs dat deze aanpak werkt. De uitdaging is nu om deze werkwijze ook geschikt te maken voor andere delen van het spoornetwerk.”

Gerrit Jan deelde zijn ervaringen tijdens het project Wunderline. Naast traditionele oplossingen, zoals damwanden en grondaanvulling, moest hier een oplossing worden gevonden voor de keiharde potklei — een samengeperste kleisoort uit de ijstijd, bijna zo hard als steen. “Reken maar niet dat je daar een damwand doorheen krijgt”, aldus Gerrit Jan. De oplossing: het plaatsen van H-balken – stalen balken in H-vorm die veel gewicht kunnen dragen. Dit betekent minder staalverbruik én meer ruimte voor waterafvoer. “We hebben echt buiten de gebaande paden gedacht, samen met experts van binnen en buiten de sector”, vertelt Gerrit Jan. “Kennis, vertrouwen en samenwerking met provincie en gemeente maakten uiteindelijk het verschil.”

Lees hier de presentaties terug


SAVE THE DATE: Spoorkracht 7 is op 25 september

We nodigen je van harte uit voor Spoorkracht 7, waarin we de dataficering binnen Energievoorziening (EV) bespreken. Tijdens deze sessie zal ProRail de mogelijkheden van het platform PowerAll presenteren, en onderzoeken we samen welke andere datatoepassingen binnen EV mogelijk zijn. Welke innovatieve ideeën zijn er, en wat kunnen we leren van elkaar en van andere bedrijven in de energiesector om een meer datagedreven aanpak te realiseren? Kom op donderdagmiddag 25 september naar Railcenter en praat mee over de toekomst van Energievoorziening!

SPOORKRACHT 7: Dataficering binnen EV

Datum donderdag 25 september
Tijd 14.30 – 16.00 uur (inloop 14.00 uur)
Locatie Railcenter

Aanmelden

Blijf op de hoogte

Schrijf je in via bovenstaande knop en houd LinkedIn en de eventpagina in de gaten voor het laatste nieuws. Deel deze uitnodiging gerust met collega’s voor wie dit ook interessant zou kunnen zijn.

De impact van 12,5 jaar minor Railtechniek

Zo’n 14 jaar geleden gingen Hogeschool Utrecht, ProRail, Movares, Arcadis, Strukton en Railcenter een unieke samenwerking aan met de inrichting van een minor Railtechniek. Een samenwerking tussen het hbo en de markt om tot een curriculum te komen waarin theorie en praktijk samenkomen. In september 2012 ging de eerste ‘lichting’ studenten van start met de minor. Nu, 12,5 jaar na dato, is de minor Railtechniek niet meer weg te denken en hebben 355 studenten de minor doorlopen.

Niet meer weg te denken

De railinfrasector kampt met een groeiend tekort aan spoorprofessionals. Dit maakt de noodzaak van de minor Railtechniek goed zichtbaar. Het mooie is dat maar liefst 60% van de studenten na het volgen van de minor in het spoor blijft werken. Dit geeft aan dat, wanneer we studenten de kans geven om kennis te maken met de wereld van het spoor, de vonk vaak overslaat!

Hbo‘ers die de minor Railtechniek volgen, komen in tastbare aanraking met de praktijk van de spoorsector. Zij krijgen les van vakmensen uit de bedrijven, bezoeken projecten en werkplaatsen en doen opdrachten uit de praktijk. Die directe betrokkenheid van de markt dient meerdere doelen. Voor studenten is het een mogelijkheid om de wereld van het spoor te leren kennen en voor de markt is het een mogelijkheid om te laten zien hoe technisch interessant die wereld is.

Hoe het begon

Er was behoorlijk wat doorzettingsvermogen voor nodig in de aanloop naar 2012 om de minor te ontwikkelen. Met een relatief klein aantal bevlogen mensen van de Hogeschool Utrecht en de bedrijven én dankzij de bestuurders die er destijds in geloofden, is een uniek curriculum neergezet en die basis staat nog steeds.

In de eerste paar jaar waren augustus en september spannende maanden: “Zou het aantal studenten groot genoeg zijn om weer een nieuwe lichting te starten?” Die spanning is er niet meer. De minor zit steeds vol en sinds 2024 wordt hij zelfs twee keer per jaar gegeven in plaats van één keer per jaar.

Over de minor Railtechniek

Studenten maken in een half jaar kennis met verschillende aspecten van het spoor. Ze verdiepen zich in het ontwerp, de techniek, de bouw,  het onderhoud en het treinverkeer. Alle lessen worden gegeven door experts uit het werkveld. Studenten helpen in een werkplaats een wissel te bouwen of leren hoe een bovenleiding wordt geplaatst. Daarnaast is er iedere week wel een excursie naar een bedrijf of een railproject.

De minor Railtechniek is toegankelijk voor studenten met een propedeusediploma voor onder andere de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele techniek, Built environment, Toegepaste wiskunde, Toegepaste natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Meer weten? Kijk op de site van de Hogeschool Utrecht.

Foto’s jubileumevent ‘Nieuwe generaties op het spoor’

Hieronder een kleine foto-impressie van het jubileumevent ‘Nieuwe generaties op het spoor’ van 4 april 2025, ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de minor Railtechniek:

Overlijden Hans Westerveld

Met groot verdriet delen wij het nieuws van het overlijden van onze dierbare collega Hans Westerveld op woensdag 2 april jl.

Hans was een toegewijde en geliefde collega, die altijd bereid was om te helpen en een waardevolle bijdrage leverde aan ons bedrijf.

Wij beseffen dat dit nieuws moeilijk te verwerken is.

In zaal B001 wordt met ingang van vandaag, donderdag 3 april om 12.00 uur, de mogelijkheid geboden om je gedachten en/of herinneringen te delen in een condoleanceboek.

In deze moeilijke tijd zijn onze gedachten bij de familie en vrienden van Hans.

Klinkvergrendeling CKA 12 geïnstalleerd bij Railcenter

Het 1:34,7 wissel in onze wisselloods beschikt nu over een CKA 12 klinkvergrendeling van Siemens Mobility! In opdracht van ProRail heeft Siemens het oude systeem omgebouwd, ten behoeve van Railcenters opleiding ‘376 Wissels mechanisch: Integra 1:34,7’.

Tijdens de installatie werden onze opleiders direct bijgespijkerd over CKA 12, waardoor zij weer helemaal up-to-date zijn met de nieuwste toevoeging aan onze wisselloods.

Met dank aan Siemens Mobility en ProRail voor hun ondersteuning en expertise tijdens deze ombouw en opleiding in de wisselloods!

Meer info en inschrijven:

Bekijk hier de productvideo van Siemens:

Jaaroverzicht Railcenter 2024

Onze missie is: “Het continu verbeteren van kennis en vaardigheid van mensen die werken aan een veilig, betrouwbaar en beschikbaar spoor. Railcenter staat voor een continue instroom en versterking van vakmanschap door het bieden van een state-of-the-art leeromgeving, up-to-date assets en sectorbrede promotie aansluitend bij de ontwikkelingen en behoeften van de spoorsector”.

In het kader van deze missie heeft Railcenter zich voor haar klanten en de sector in 2024 verder ontwikkeld. In dit jaaroverzicht delen we graag een selectie van de behaalde resultaten van Railcenter in 2024.

Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze successen!

DOWNLOAD PDF

Schoolverlaters gezocht voor voltijdopleiding mbo Railtechniek

Goed nieuws: de inschrijving voor de opleiding mbo Railtechniek (voltijd, niveau 3) op het Graafschap College is geopend! In januari spraken we al enthousiaste kandidaten op de open dag, maar we vinden er graag meer. Ken jij aanstaande schoolverlaters die aan het mbo denken? Tip ze dan op deze kans om hun carrière op het juiste spoor te zetten!

Meer info en inschrijven


 

Railcenter traint 30 monteurs voor ombouw treinbeveiliging in Rotterdam

Tussen 2025-2027 wordt het treinbeveiligingssysteem in Rotterdam vervangen (link); een klus die flinke uitdagingen met zich meebrengt door het oplopende tekort aan volledig gecertificeerde monteurs. Vier maanden geleden staken ProRail, spooraannemers en Railcenter de koppen bij elkaar om tot nieuwe ideeën te komen, en een daarvan is nu gerealiseerd: een relaishuis op het terrein van Railcenter die korte praktijkgerichte opleidingsmodules mogelijk maakt, gericht op een specifieke taak. Over twee weken start de pilot met Movares en Van Gelder waarin Railcenter dertig monteurs klaarstoomt om in mei direct te kunnen assisteren bij de ombouw van de kabelverdeler in Rotterdam.

Plaatsing relaishuis bij Railcenter

Eind februari werd het relaishuis op het terrein van Railcenter geplaatst, waarin onder andere de kabelverdelers komen. Bij de inrichting wordt de Rotterdamse situatie zo goed mogelijk nagebootst om dicht aan te sluiten bij de praktijk waarin de monteurs gaan werken. Het relaishuis bevat ook een kruipruimte, die het bijvoorbeeld ook mogelijk maakt om zelf kabels door te trekken. Het relaishuis wordt in de toekomst ingezet voor meerdere opleidingen, waaronder de reguliere opleiding Montagemonteur Kabelverdeler, die momenteel wordt ontwikkeld.

Bekijk hieronder de timelapse- en dronebeelden van de plaatsing van het relaishuis bij Railcenter.

Samen creëren we meer flexibiliteit

Met de inzet van het relaishuis als extra leslocatie zetten we samen met ProRail en de spooraannemers de volgende stap in het creëren van meer flexibiliteit tijdens projecten. Hierbij borgt de aannemer het nut en noodzaak van wat er geleerd wordt, ontwikkelt Railcenter de opleidingsmodules en verzamelt alle benodigde kennis, en bekijkt ProRail de eisen en de samenhang.