Interactieve video met AI-technologie voor meer veiligheidsbewustzijn

Bij een incident in een technische ruimte op een verkeersleidingpost zijn de risico’s aanzienlijk. Hoe bereid je een bhv’er daar zo goed mogelijk op voor? Dit vereist een grondige voorbereiding, groot veiligheidsbewustzijn en goede coördinatie bij gevaren in de buurt van spanning dragende delen. Met de inzet van de interactieve video ontwikkeld door Railcenter, zet ProRail hierin de volgende stap. Onderscheidend aan deze productie is niet alleen de interactieve benadering, maar ook de toevoeging van een AI-gegenereerde videocoach.

Van e-learning naar interactieve video

De verkeersleidingpost in Eindhoven zocht voor hun nieuwe bhv-herinstructie Toegangsbevoegd Persoon naar een manier van trainen die verder gaat dan e-learning; informatie niet alleen overbrengen via tekst en beeld, maar een echte ervaring creëren waardoor je als deelnemer meer wordt uitgedaagd en inhoudelijk betrokken blijft. Interactieve video’s kunnen dit bieden, door de deelnemer allerlei praktische scenario’s voor te leggen die de realiteit zo goed mogelijk nabootsen. Door het interactieve karakter ben je meer betrokken en wil je graag weten hoe de casus afloopt.

Flexibel en toegankelijk

In een tijd waarin de tijdsdruk onder vakmensen al hoog is, is er een grote behoefte aan effectieve leermethodes. Dit is een van de redenen voor de toevoeging van AI als aanvulling op deze video-instructie. “Door gebruik te maken van een AI-gegenereerde videocoach, maken we een technologische sprong die de acteur, studio, green screen en verlichting in één klap overbodig maakt”, vertelt Sander Vermeulen van Railcenter, verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling, productie en AI-integratie. “Dat scheelt kosten en veel tijd: in korte tijd is er een avatar geselecteerd die de ingevoerde tekst uitspreekt, en dat in de taal van jouw keuze.”

De video’s kunnen worden afgespeeld op zowel laptop, tablet als smartphone, waardoor deze vorm van leren toegankelijk en laagdrempelig is. De deelnemer bepaalt immers zelf wanneer, waar en hoe die de training wil volgen.

Eerste reacties van deelnemers

We zijn blij met de eerste reacties. Deelnemers vertellen ons dat ze het leuk vonden om te doen en dat de video’s echt de kern raken. Verder gebruikten zij termen als afwisselend, dynamisch en realistisch. Sommigen moesten in het begin nog wel even wennen aan de AI-stem, maar velen vonden dit een innovatieve toevoeging aan de training.

Inzet van eigen medewerkers ProRail

Om te waarborgen dat de scenario’s realistisch en praktisch toepasbaar zijn, zijn deze ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen medewerkers van Railcenter en de VL-post van ProRail. Vermeulen: “Bij dit project toont ProRail met de inzet van eigen medewerkers een indrukwekkende interne expertise en een sterke betrokkenheid bij het verbeteren van de eigen veiligheid en die van anderen.”

Meer info

Wil je meer weten over de mogelijkheden van interactieve video? Neem dan contact op met Sander Vermeulen van Railcenter.