TVMS-pilot Baan Basis goed op stoom

TVMS-pilot Baan Basis goed op stoom

De eerste 4 lesdagen van de pilot Baan Basis, onderdeel van het programma Technisch Vakmanschap (TVMS), zitten erop. In deze opleiding krijgen deelnemers de basiskennis en -vaardigheden om onder begeleiding te kunnen werken op de Baan.

Opleidingskundig adviseurs Claire Huggers (Dé Nova Assessment & Learning) en Inge Wittenrood (TriamFloat): “Wij zijn aanwezig bij alle lesdagen, zodat we kunnen waarborgen dat de lesstof goed aansluit bij de praktijk. De reacties zijn positief en we hebben waardevolle feedback ontvangen; deelnemers koppelen terug dat ze de afwisseling tussen theorie en praktijk erg prettig vinden en zouden graag zien dat dit zelfs meer wordt. Ook hebben we gezien dat de volgorde van de stof nog verder kan worden geoptimaliseerd. Daar gaan we de komende periode mee aan de slag.”

Professioneel en aantoonbaar vakmanschap
Railcenter maakt zich met de ontwikkeling van TVMS-opleidingen sterk voor professioneel en aantoonbaar vakmanschap. Zo bouwen we aan kwaliteit en borgen we de veiligheid en beschikbaarheid van het spoor. Daarmee stoppen we de teruglopende deskundigheid, zijn er minder (her)certificeringen nodig en krijgen monteurs meer verantwoordelijkheid. Ook zijn er minder certificaten nodig en wordt de spoorsector aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers.

Vakbekwaam worden én blijven
Met het programma TVMS wordt een duidelijke route geboden om vakbekwaam te worden en te blijven. Door middel van een opleiding (inclusief toetsing met certificering/ toelatingsexamen) en door het bijhouden van een persoonlijk dossier wordt het gemakkelijker aan te tonen wat je als medewerker weet en waar nog ontwikkeling mogelijk is. Je leert voornamelijk op de werkplek, door te werken met – en te leren van – ervaren, vakbekwame collega’s. En om vakbekwaam te blijven, volg je jaarlijks een vakdag in je werkgebied.

Samenwerkende partners
TVMS is een samenwerking tussen Railcenter en belangrijke partners in de spoorbouwsector: ProRail, railAlert, BAM, Dura Vermeer, Strukton, AssetRail, VolkerRail, De Wilde, Van Gelder en Swietelsky. Daarnaast is er nauw contact met veel andere bedrijven die werkzaam zijn in de spoorbouw.