De minor Railtechniek is september 2016 voor de vijfde keer van start gegaan aan de Hogeschool Utrecht. En hoe! Moest er een paar jaar geleden nog veel moeite worden gedaan om een klein klasje bij elkaar te krijgen. Nu niet meer, dit jaar gaan we met 29 studenten van start. Een klas vol met enthousiaste studenten én docenten.

Railtechniek is ontdekt op de hogescholen, de studenten komen vanuit het hele land richting Utrecht en Amersfoort om de minor Railtechniek te volgen. Zij krijgen hier les van diverse spoorprofessionals, die werkzaam zijn bij bedrijven gerelateerd aan de spoorsector zoals Arcadis, TU Delft en Strukton Rail.

Wat leer je?
De opleiding begint met een theoretisch deel, en snel daarna worden de studenten uitgedaagd om deze opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Zo leren ze de eerste weken over de verschillende railsystemen op het gebied van beveiliging, transfer en voeding. En als het theoretische deel over gaat in de praktijk krijgen de studenten de opdracht om zelf een wissel te bouwen en een baan weer in dienst te stellen nadat er wijzigingen zijn uitgevoerd in de beveiligingssystemen. Natuurlijk vinden alle praktijkopdrachten plaats in een gesimuleerde omgeving, en waar kan dat beter dan bij Railcenter!

Baan bij het spoor
Je zou kunnen zeggen dat het volgen van deze minor een opmars is naar een baan in de railtechniek! En dat is hard nodig, want door de vergrijzing en alle snel gaande technologische en innovatieve ontwikkelingen heeft de spoorsector de komende jaren dringend behoefte aan nieuwe hbo-technici die goed kunnen omgaan met de uitdagingen van het spoor. Deze minor kan in de toekomst dus gaan voorzien in de nieuwe instroom van spoorprofessionals.

De minor is een initiatief van onder andere Hogeschool Utrecht, ProRail, Movares, Arcadis, Strukton Rail en Railcenter.