Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen, zet de eerste stappen in de ontwikkeling van een opleidingscentrum: Infrabel Academy. Deze Academy wordt dé plek waar techniek en opleiden samen komen. Hoogste tijd dus voor een aantal Belgische collega’s om een bezoekje te brengen aan hun noorderburen. Hoe pakken zij het aan en wat zijn de lessons learned?

Ontmoeten en inspireren

Uitwisseling van ervaringen en kijken bij de buren levert altijd weer inspiratie en nieuwe ideeën op.  Onze zuiderburen krijgen een rondleiding langs de praktijklokalen, buitenopstellingen, theorielokalen en de receptie. Naast veel foto’s levert dit ook enorm veel waardering op. “We hadden dit bezoek al veel eerder moeten doen” geeft een medewerker van Infrabel aan. Wat aanspreekt is dat bij Railcenter de praktijk centraal staat en dat de manier van opleiden daarop aansluit. En niet andersom. Dat betekent dat praktijkopstellingen vaak door praktijkopleiders zelf zijn bedacht, opgebouwd en verbeterd. Dat doe je niet vanachter een tekentafel, daar zijn vakmensen voor nodig. Een echte eye-opener voor de architecten en Infrabel en een leerzame aanvulling voor het ontwerp en de inrichting.

De ontmoeting is een logisch vervolg van de internationale samenwerking tussen Infrabel Academy en Railcenter. Beide organisaties leveren naast Noorwegen, Groot- Brittannië en Duitsland, een belangrijke bijdrage aan een internationaal uitwisselingsproject voor opleiders vanuit de discipline Signaling. Door de samenwerking is een afspraak om kennis te delen, elkaar te ontmoeten en te inspireren zo gemaakt. En met succes volgens Sophie Pczycki, Training Program Manager, Infrabel Academy: “Bij deze willen we jullie nog eens bedanken voor de zeer fijne, leerrijke dag en de hartelijke ontvangst gisteren. We zijn tevreden naar huis gekeerd, met een hoofd vol inspiratie. We wensen jullie veel plezier en succes toe met de bouw van jullie nieuwe opleidingscentrum en zijn benieuwd naar het eindresultaat.”