Railcenter dingt mee naar ‘Beste Gebouw van het Jaar 2018’

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde biedt. Naast de architectonische kwaliteit worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen bij het bepalen van de uiteindelijke winnaar. Het is dus meer dan mooi of goed. De veruit belangrijkste architectuurprijs van Nederland wordt uitgereikt door BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Railcenter doet mee!
De meer dan 100 inzendingen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar worden ingedeeld in vier categorieën. Per categorie worden drie gebouwen genomineerd. Uit deze genomineerden worden categoriewinnaars en het uiteindelijke Beste Gebouw van het Jaar bekendgemaakt. Railcenter neemt deel in de categorie ‘Stimulerende Omgevingen’. Gebouwen in deze categorie dragen bij aan het verbeteren van de gehuisveste functie(s) zoals de leerprestaties (onderwijs), genezing (zorg) of werkprestaties (kantoren).

Ons gebouw…
…is opleidingscentrum, etalage én innovatieplatform voor de spoorsector. Railcenter bevindt zich op het voormalig wagenwerkplaatsterrein van Amersfoort. Om bij de historische omgeving aan te sluiten, en ter ondersteuning van de verschillende functies van het gebouw, heeft de architect (Seth de Rooij van MIX Architectuur B.V.) voor een industriële en ambachtelijke uitstraling gekozen. Grote raampartijen benadrukken het open karakter van de organisatie en hebben een etalagefunctie ter promotie van de railinfrasector. De binnenzijde van het gebouw is in contrast met de buitenkant. Het exterieur is ruw en ambachtelijk, het interieur is strak en clean vormgegeven en gericht op maximale interactie tussen de verschillende gebruikers.

De wedstrijd
Er is een juryprijs en een publieksprijs. De jury bekroont één van de 12 nominaties tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het publiek kan kiezen uit de gebouwen die door de jury genomineerd zijn. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 mei 2018.

Meer informatie en je stem uitbrengen (van 21 maart tot en met 1 mei): www.gebouwvanhetjaar.nl