InnoRail: Onderweg naar een duurzaam en leefbaar spoor

29 November 2018

09:00 / 17:00

We zijn continu bezig het spoor te verbeteren. Bij elke verbeterslag plaatsen we nog steeds veel nieuwe materialen en wordt oud materiaal afgevoerd. In een wereld waar grondstoffen eindig zijn, is het van belang er zuinig mee om te gaan.

Circulaire economie poogt om alle lineaire (grondstof)ketens rond te maken. De een z’n afval is de ander z’n grondstof. Zo zijn er elementen van ballast die hergebruikt kunnen worden in asfalt. Of denk aan pannen gemaakt van oude spoorstaven.

Stiekem zijn we als sector al heel duurzaam. Alles voor het spoor wordt ontwikkeld met een zo lang mogelijke levensduur en er wordt al veel gerecycled. Tijdens deze bijeenkomst zullen we je laten zien waar we al goed bezig zijn op het spoor. Maar we werpen ook een licht op waar nog kansen aan te grijpen zijn. Ter inspiratie geven we je voorbeelden uit andere sectoren.

Uiteindelijk kunnen we met z’n allen aan de slag met het dichten van de ketens. Dit gaan we echter niet verzinnen door naar presentaties te kijken. Dus gaan we ook aan de slag. Zo is er een markt waar innovators hun circulaire oplossingen demonstreren en krijgt u een spoedcursus biomimicry.

PROGRAMMA 29 NOVEMBER

We bouwen voort op de bijeenkomst van 8 maart. Dit doen we uitgebreid en gieten we daarom in een hele dag! We belichten uitgebreid de duurzaamheid van het spoor, met onder andere een bijdrage van de technische trainees van ProRail.

09.00 – 09.30  Inloop

09.30 – 10.00  Wie is wie?

10.00 – 10.45  Introductie door Ans Bouwmeester

10.45 – 11.15  Tedtalks

11.15 – 11.45  Koffiepauze

11.45 – 12.30  Tedtalks

12.30 – 13.30  Lunch met parade van stands Tedtalkhouders

13.30 – 16.30  Parallelle sessies

  • Roadmap inventarisatie door Eva Dijkema en Katja Nelissen
  • Workshop Biomimicry door BiomimicryNL
  • Hergebruik materialen – hoe doen we dat? Door Ans Bouwmeester

16.30 – 17.00  Wrap up

17.00  Borrel

Toelichting op de programmaonderdelen:

Introductie door Ans Bouwmeester
Ans Bouwmeester trapt de dag af met een introductie over circulaire economie. Wat houdt het precies in? Ook koppelt ze terug naar de bijeenkomst in maart, waar we vandaag op voortbouwen. Weet u het nog? Toen hebben we het onder andere gehad over hergebruik van bovenbouw materialen en hergebruik en recyclen van ballast. Naar aanleiding van deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de netwerkpartijen met elkaar het gesprek aangegaan hoe hergebruik rond het spoor invulling kan krijgen. Het resultaat hiervan wordt gepresenteerd.

TEDtalks
TEDtalks zijn korte, inspirerende presentaties van maximaal 18 minuten. TED staat voor Technologie, Entertainment, Design. Branchevreemde sprekers komen vertellen over hun duurzame aanpak, met het doel jullie te inspireren.  Tijdens de lunch beheren deze sprekers ieder een stand, waar zij hun producten tentoonstellen. Heeft u vragen gekregen na hun presentatie? Hier kunt u ze allemaal stellen.

Parallelle sessies
In de middag is het tijd om gezamenlijk aan de slag te gaan. We splitsen op in drie groepen om een voor een de drie sessies langs te gaan. BiomimicryNL gaat ons leren hoe je duurzaam ontwerpen van de natuur kunt afkijken. Bekijk hier de TED talk van Saskia van den Muijsenberg over biomimicry. Ans bouwt voort op de ochtend en gaat met jullie het gesprek aan waar en hoe we materialen kunnen hergebruiken en wat de risico’s zijn. Samen met Eva Dijkema en Katja Nelissen kijken we naar de Roadmap voor een duurzaam spoor. Hoe komen we daar?

Graag tot ziens op 29 november bij Railcenter in Amersfoort.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de aanmeldbutton.

Aanmelden