Video, da’s duidelijk

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen zelden of nooit een handleiding leest. En zeg nou zelf: Waarom zou je een handleiding lezen als de uitleg via een instructievideo in drie minuten kan? Een video is voor een monteur sneller en duidelijker dan wanneer hij de tekst moet zoeken in een uitgebreid document. Ook bij de railinfrasector zetten we, ter ondersteuning van de regelgeving, graag video in voor instructie. Bijvoorbeeld over de werking van nieuwe apparatuur.

Nick Bel, systeemspecialist Wissels bij ProRail, vroeg Railcenter om een instructievideo te maken over meten met de frictiekrachtmeter van Voestalpine. Nick: “Met dit meetapparaat kan de conditie van de frictie van NSE-stellers snel en goed gevolgd worden. Door de rechtstreekse meting van de frictiekracht is het einde van de levensduur beter te voorspellen dan met de tot nu toe gehanteerde ‘frictiestroommeting’. Voor het onderhoud aan wissels is dit van grote waarde; zo hebben we minder kans op storingen. Meten met de nieuwe methode kost slechts een paar minuten tijd. Door het wissel zelf om te sturen met de bijgeleverde accuboor, is er vóór en tijdens de meting geen treindienstleider nodig.”

Op de video ziet de monteur precies hoe de meting moet worden uitgevoerd. Deze duidelijkheid bevordert een eenduidige manier van werken; er is minder ruimte voor eigen interpretatie. In drie minuten film wordt duidelijk – niet alleen voor de monteur, maar ook voor het management – hoe eenvoudig het meetapparaat werkt en wat de meerwaarde ervan is.

Als de instructievideo helemaal klaar is, wordt hij gepubliceerd via het videokanaal van Railcenter. Dan verstuurt ProRail de link ervan als Best Practice naar onderhoudsaannemers en tracémanagers. ProRail streeft ernaar om in de toekomst meer video’s als Best Practice beschikbaar te stellen.

Nick is positief: “Dit levert materiaal op dat door de monteurs makkelijk te gebruiken is.”

Heb jij ook behoefte aan een instructievideo? Laat het ons weten, misschien kunnen we hierin iets voor jouw organisatie betekenen.