Over de drempel: vakmensen van VolkerRail

Dagelijks bezoeken tientallen vakmensen Railcenter. Deze keer vragen we aan Jan Vos en Frans Kortenaar wat zij vandaag op onze unieke locatie doen.

Waarom is VolkerRail hier vandaag?

Jan Vos, directeur VolkerRail: “Wij hebben hier onze VolkerRail Techniekdagen georganiseerd voor baan- en bovenleidingmonteurs. In acht dagen zijn ruim driehonderd collega’s aan de slag gegaan met de nieuwste technieken, materialen en werkwijzen die wij bij ons bedrijf gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat onze mensen continu van en met elkaar leren. Gedeelde kennis ontstaat door te sparren met elkaar, nieuwe werkwijzen te demonstreren en aandacht te besteden aan kosten van materialen”.

Wat is je vandaag opgevallen?

Jan Vos: “Elke techniekdag begint een directielid met het delen van de ontwikkelingen bij VolkerRail met een groep collega’s. Wat opvalt, is dat de betrokkenheid van collega’s goed is. Dat blijkt uit de discussie en de vragen die worden gesteld. Daarnaast ontvang ik positieve feedback van collega’s die hebben deelgenomen aan de techniekdag. Investeren in deze techniekdagen loont, want onze medewerkers vormen de basis voor alles”.

Wat heb je op deze Techniekdag bij Railcenter gedaan?

Frans Kortenaar, beheerder baan: “We hebben veel verschillende dingen gedaan en gezien. Van doorslijpen van spoorstaven en werken rondom een krol tot melden van ongewenste gebeurtenissen op een app en werken met klein elektrisch handgereedschap“.

Wat heb je ervan opgestoken?
Frans Kortenaar: “Ik ben een man van de praktijk, mij hoef je niets wijs te maken. Maar er zaten toch onderdelen in waarvan ik iets heb geleerd, zoals de zijdelingse belasting van een krol en de nieuwe elektrische kraag- of klemboutmachine”.

Hoe heeft deze dag bijgedragen aan je vakmanschap?

Frans Kortenaar: “Vooral de praktische dingen die we in het buitenpracticum hebben gedaan, kan ik direct in mijn werk toepassen“.

Welke tip zou jij aan je collega’s willen meegeven?

Frans Kortenaar: “Ik ga bijna met pensioen. Helaas hebben jonge mensen weinig interesse in een baan bij het spoor, terwijl het mooi werk is. Het werk was vroeger zwaarder, maar ik geef toch nog graag de tip ‘Je hebt maar één lichaam, wees er zuinig op’.”

Ben jij geïnteresseerd in onze practicumlocaties? Neem contact op met evenementen@railcenter.nl