Deel 1 van 3: Gluren bij de buren
In de railsector is praktijkleren voor technisch vakmanschap essentieel. Praktijkleren vindt plaats op de werkplek. Andere kenmerken zijn: goede leermethoden, deskundige begeleiding en theoretische lessen.
Railcenter wil mensen optimaal laten leren met de meest efficiënte leermethoden. Hoe doen anderen dit? In drie werkbezoeken doen we ideeën op door te ‘gluren bij de buren’.
Deel 1: Opleiders in de schoolbanken…
Herinner je je nog de geur van school? Het geluid van de schoolbel?
Tijdens het werkbezoek bij SMEOT in Hengelo, MBO-vakschool voor metaal, mechatronica en electrotechniek, komen herinneringen terug. Bij deze vakschool lopen schoolomgeving en bedrijfsleven in elkaar over.
In de praktijkruimte horen we het geluid van zoemende machines en de radio op 3 FM, we zien overal netjes geordende gereedschappen. Geconcentreerde jongeren werken aan gestructureerde opdrachten. Directeur Rob Swennenhuis vertelt: ‘In het eerste leerjaar maken zij een pepermolen. Zij fabriceren alle onderdelen zelf met verschillende buig- en/of verspaantechnieken. Aan het eind van de opleiding werken zij aan complexe opdrachten van de aangesloten bedrijven, bijvoorbeeld het verbeteren van een koffie-automaat of veranderen van het toerental van een wasmachine.’
De vakschool is ontstaan in 1970, nadat een aantal grote bedrijven hun opleidingsafdelingen sloten en gingen samenwerken. Negen jaar geleden had de school slechts 55 leerlingen. Nu, dankzij nauwe samenwerking met ROC Twente, zijn er 453 leerlingen.
De jongeren komen vanuit de schoolbanken en moeten hier afstand doen van hun petjes en mobieltjes. Iedere leerling is in dienst van een bedrijf en gaat op vaste dagen in de week naar school. Hier wordt niet alleen gewerkt aan de technische vaardigheden, de docenten besteden ook veel aandacht aan communicatie en een goede werkhouding.
Vanaf het moment dat de leerling 18 jaar is, komt hij –als hij genoeg verdient– in zijn auto van 500 euro met dreunende muziek naar school. Je zou het misschien niet verwachten, maar SMEOT is er blij mee. De 18-jarige is een voorbeeld voor de jongere leerlingen: Als je hard werkt, goede omgangsvormen hebt en je afspraken nakomt, kun je genoeg verdienen voor een auto. Deze rolmodellen leveren een bijdrage om uit te kunnen groeien tot een zelfstandig werkende professional.
Voor ons als opleiders goed om te zien hoe de jongeren ook worden begeleid in de niet-technische vaardigheden, een prikkel om hier meer aandacht aan te willen besteden.