(Tunnel)veiligheid: welke innovaties verhogen dit?

3 November 2016

09:00

Venue

Strukton


Westkanaaldijk 2, Utrecht

InnoRail


Organizer

Het centrale thema van deze netwerkdag is (Tunnel)Veiligheid: welke innovaties verhogen dit? Vanuit diverse perspectieven zal dit nader belicht worden. Een deel van de dag staat in het teken van de veiligheid van onze (spoor)tunnels. Dit onderdeel van onze (spoor)infrastructuur is niet alleen in de afgelopen jaren maar ook nog heden een hot-issue. We kennen allemaal de problemen rondom de Roertunnel, vertraging bij openstelling van de tunnel A2 bij Utrecht en recentelijk het incident bij Barendrecht.

Was het vroeger een civieltechnisch project met wat installaties, heden ten dage kunnen we wel spreken van hoogwaardige ICT met een betonnen schil. Dat vraagt van ons allen een andere wijze van denken over veiligheid, zowel in de ontwerpfase als ook in de uitvoering. Strukton zal ons meenemen in veiligheidsvraagstukken van hun tunnelprojecten, terwijl ProRail ons meeneemt in de laatste stand van zaken in het up-to-date krijgen van de veiligheid in haar spoortunnels.

Maar veiligheid dient niet alleen gewaarborgd te zijn in onze tunnels. Ook tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan de assets is het een must. Momenteel zijn wij druk in gesprek met een van onze Mainports waarbij veiligheid in relatie tot 24/7 dienstverlening en noodzakelijk onderhoud common sense is. Wij hopen op hun bijdrage en wat wij daarvan kunnen leren en zij van ons.

Aansluitend zal Iwan van der Veer van de Stichting railAlert ons meenemen hoe wij er voor kunnen zorgen dat er in Nederland bij werkzaamheden aan de railinfrastructuur geen dodelijke ongevallen en nul ongevallen met verzuim plaatsvinden. Dit bereiken zij door een grote betrokkenheid en inbreng vanuit de branche. 28 oktober zal railAlert, samen met Railcenter en ProRail, starten met het programma Technisch Vakmanschap. In plaats van de focus te leggen op het behalen van “slechts” een certificaat, komt de nadruk vooral te liggen op het verbeteren van de performance van mensen de buiten, zodat het spoor veilig berijdbaar is en blijft. railAllert initieert en begeleidt denk- en opleidingsprocessen ter verbetering van de arbeidsveiligheid van het eerste idee tot aan de uitvoering..

Kortom: het belooft wederom een uitdagende dag te worden die weer het uiterste van ons zal vergen. We zien uit naar jullie komst. Nodig ook je collega’s uit die als innovators actief zijn. Tot 3 november!

Met vriendelijke groeten,

Jaco ter Wal

Coördinator InnoRail

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.