Techniekdagen dragen bij aan vakmanschap

De tweede editie van de VolkerRail Techniekdagen is gehouden bij Railcenter. Acht dagen waarbij de medewerkers van VolkerRail bijeen zijn gekomen. De disciplines Baan, Bovenleiding, Seinwezen, Ondergrondse infra, Connectiviteit (stations-informatie) en Voedingen (EV) zijn aan bod gekomen. Twee organisatoren vragen we naar hun ervaring.

Hoe was de samenwerking?

Erik Fontein, vakdeskundige Seinwezen van VolkerRail vertelt: ’We konden putten uit de ervaringen van de Techniekdag van vorig jaar. We hebben een aantal keer overleg gehad met : planning, catering en organisatie van Railcenter. Daarna hebben we samen alles gewoon geregeld.’

Welke activiteiten hebben jullie gedaan?

Wouter Hofstede, Projectleider lassen: ‘Monteurs, voormannen, beheerders, werkvoorbereiders, installatiedeskundigen en managers van VolkerRail waren aanwezig. We zijn gestart in de grote zaal van Railcenter. Onze directie heeft hier verteld hoe 2017 is geweest en hoe wij allemaal een bijdrage kunnen leveren aan 2018. Er was ook ruimte voor vragen en opmerkingen. Medewerkers van de lasafdeling hebben een demonstratie aan collega’s van de discipline Baan gegeven en daarmee laten zien waar je rekening mee moet houden tijdens het werk.

Fontein vult aan: ‘Seinwezen heeft dankbaar gebruikt gemaakt van de faciliteiten van Railcenter, onder andere voor kabellassen, kabelmetingen en –montage. We hebben genoten van de lunch bij Railcenter. We hebben gebruik gemaakt van het bovenleidingpracticum voor de disciplines Bovenleiding en Seinwezen.

Kennismaken met de laatste meetapparatuur voor de ligging van het spoor.

Hoe heeft deze dag bijgedragen aan vakmanschap?

Hofstede: ‘Basale dingen die in je in de praktijk leert nogmaals op een rustige manier doen en raakvlakken tentoonstellen. Er was ook een demo Wisselverwarming. Dit is belangrijk om te weten omdat op sommige kabels 17 Ampère staat.

Fontein: ‘De dagen zijn door de deelnemers gescoord tussen de 7,5 en 9. Voor kabellassen is het, voor de mensen die in het onderhoud zitten, goed om de geldende regels te herhalen. Het is de kunst om onderdelen te doen die iedereen aanspreekt, zowel binnen Onderhoud als Nieuwbouw (Projecten).’