Opening ERTMS Center

Maandag 5 november was een feestelijke dag! In de middag werd bij Railcenter door Pier Eringa (ProRail), Anne Hettinga (Arriva Nederland) en Mark Frequin (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) het ERTMS Center feestelijk geopend. Tijdens de opening namen programmadirecteur ERTMS Wim Knopperts en Anne Hettinga plaats achter de simulatoren en zij reden symbolisch de eerste ERTMS-trein van Lelystad naar Zwolle.

Het ERTMS Center is een test-, ontwikkel- en opleidingscentrum voor het spoorbeveiligingssysteem ERTMS, dat de komende jaren op het Nederlandse spoor wordt uitgerold.  Dit centrum is belangrijk omdat we hier ERTMS verder kunnen ontwikkelen en uittesten, maar het is ook  een plek om andere leveranciers, aannemers, inframanagers, vervoerders, ingenieursbureaus en opleiders bij elkaar te brengen om zo het spoor een enorme stap vooruit te brengen.

Ontwerp
Movares was verantwoordelijk voor het complete ontwerp van de demoruimte en de simulatoren. Het ontwerp is tot stand gekomen door in samenwerking met 3D Robot Printing computational design toe te passen.

Testen en doorontwikkelen
Naast het opleiden van spoorprofessionals worden in het ERTMS Center ook verschillende ERTMS-systemen getest en ontwikkeld. De producten die voor ERTMS worden opgeleverd, zoals een On Board Unit en interlocking-systemen gaan als eerste naar het ERTMS Center. Spoorbedrijven met een goed werkend systeem kunnen hier naartoe komen om dit samen met collega’s te testen. Op het buitenterrein van Railcenter wordt straks ook een aantal sporen gereed gemaakt om met ERTMS aan de slag te gaan.