Deel 3 van 3: Gluren bij de buren

In de railsector is praktijkleren voor technisch vakmanschap essentieel. Praktijkleren vindt plaats op de werkplek. Andere kenmerken zijn: goede leermethoden, deskundige begeleiding en theoretische lessen.

Railcenter wil mensen optimaal laten leren met de meest efficiënte leermethoden. Hoe doen anderen dit? In drie werkbezoeken doen we ideeën op door te ‘gluren bij de buren’.

Deel 3: De onbegrensde realiteit bij Twinsense

Of het nu gaat om het bekijken van een virtuele kast in je huiskamer of een levensechte dino voor de kinderen… Grote bedrijven als IKEA en Albert Heijn werken al met Virtual Reality. De ontwikkelingen gaan snel. Er lijken ook steeds meer mogelijkheden te zijn om Virtual Reality toe te passen in een opleiding.

We zijn op bezoek bij Twinsense, een internet- en videobedrijf in Enschede, specialist in online communicatie. Maurice Kruse vertelt ons over de mogelijkheden van Virtual Reality. Hij laat ons zien en ervaren wat het verschil is tussen een 3D-foto of video-verhaal, of een 3D omgeving met animatie. Tijdens een demo zien we hoe de politie wordt opgeleid op basis van een simulatie. Hierin rent een verdachte weg en moet de agent kiezen: Schiet ik of schiet ik niet? De beleving maakt de leerervaring intenser.

deel-3-twinsense

Telefoon, tablet, laptop, Virtual Reality-bril, Hololens… Al deze apparaten kunnen met een speciale app toegang bieden tot een virtuele en/of verrijkte werkelijkheid.

Dat willen wij ook! Daar liggen kansen…

Stel je voor… Je bent bij een wissel, je houdt je tablet erbij en je ziet direct in 3D hoe de wisselsteller er van binnen uit ziet en welk onderhoud nodig is. Dit noemen we Augmented Reality, een live beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd.

We weten natuurlijk al jaren: Beelden spreken meer aan dan lange teksten in documenten. Nu wordt het maken van beeldmateriaal steeds eenvoudiger en betaalbaarder, zeker voor grotere doelgroepen.

Als Railcenter willen we hierover in gesprek met onze doelgroep: Wat wil de monteur gebruiken? Wat heeft hij nodig? Met deze technologie kunnen wij ons werk effectiever maken. De zoektocht is: Hoe groeien we daar naartoe en wie krijgen we mee?

Met dit werkbezoek hebben we genoeg inspiratie opgedaan om ons eigen vakmanschap weer te vergroten!