Albert Holtrust over het belang van het bijhouden van kennis

Ja, daar komt de mail binnen met de uitnodiging voor de DVP-training “Spoor jij wel”. Je zult je afvragen, waarom volg je niet de bouwstenen? Uhhh, omdat ik mijn DVP-pas heb laten verlopen. Dus eerst de e-learning volgen. Eigenwijs als ik ben, gewoon direct de toets maar even snel invullen. Nou, gezakt dus! Dus toch maar netjes het traject doorlopen. En, ik moet eerlijk zeggen: Het zit goed in elkaar en ik heb ervan geleerd. Zo zie je maar weer, kennis zakt weg als je het niet bijhoudt.

DVP-training

Vandaag is het dan zover: De DVP-training. Er zijn veel goede trainers, maar ik heb het geluk dat ik mag aanschuiven bij Eric Spreij. De groep is zeer gemêleerd: van 1 dag bij het spoor tot 44 jaar ervaring in de railinfra. Sommigen hebben alleen nog maar kantoor gezien. Verder zijn er deelnemers die bijna geen Nederlands spreken en is er zelfs een MVK (middelbaar veiligheidskundige) bij.

Eric weet dit heel goed bij elkaar te brengen en de essentie van veiligheid goed tot zijn recht te laten komen. Hij laat ons bijvoorbeeld een heel indrukwekkend filmpje zien: het dodelijke ongeval door de val van de steiger (of door de plank van de steiger). Iedereen was zó onder de indruk, dat het na afloop nog een hele tijd stil bleef in de klas! Eric liet ook mooi deze stilte intact.

Toetsing

En dan komt het moment van de toets. Toch een licht onderbuikgevoel! 1,5 jaar ben ik manager geweest van de groep Veiligheid. Stel je voor dat… Na een goede en rustige uitleg van de toezichthouder mogen we beginnen. De eerste vraag is een makkie, dat geeft de burger moed! En vervolgens rustig door alle vragen heengelopen. Eén vraag sla ik even over, omdat ik daar niet helemaal zeker van ben. Dan, aan het eind van de toets, komt het spannende moment: op de knop “Inleveren” drukken.

Gelukkig, GESLAAGD! 1 fout. Dat is wel een klein smetje, want ik weet welke vraag ik fout heb: die over de toegang tot de tunnels. Jarenlang ben ik o.a. manager Tunneltechnische Installaties geweest en nu beantwoord ik juist die vraag fout.

Bijhouden van kennis

Het eindresultaat is positief: ik mag weer legaal de ProRailterreinen betreden. Het belang van kennis bijhouden is opnieuw bevestigd en het is opnieuw leuk en leerzaam gebleken om een les te volgen bij een collega.
Om 15.04 uur had ik de officiële uitslag mét certificaat in de mailbox. Als dat geen snelle verwerking is. ’s Avonds kon ik thuis meteen trots mijn behaalde certificaat laten zien!

Albert Holtrust

Manager Assetontwikkeling, ICT en Facilitair