Railsector haalt alles uit de kast voor mbo’ers

De tijden van crisis liggen ook in onze sector ver achter ons. Het werven van vakmensen is inmiddels een echte uitdaging, het schijnt dat er net als in het voetbal al transferbedragen worden geboden. De grote aannemers hebben honderden vacatures open staan. Tijd om als railsector in actie te komen en op zoek te gaan naar jonge ‘gasten’ die durven te kiezen voor een vak in de railinfra.

Samen met ProRail, vier aannemers (Strukton Rail, VolkerRail, BAM Infra Rail en Van Gelder Rail B.V.) en twee Amersfoortse mbo’s zit Railcenter aan tafel om jongeren te ‘verleiden’ en enthousiast te maken. We bouwen aan een ‘keuzedeel’ voor de techniekstudenten van het MBO Amersfoort en het MBO Midden Nederland. Het gaat om de studenten gedurende hun studie aan het mbo een periode kennis te laten maken met de railsector. Het mbo leert ons dat we alles uit de kast moeten halen om jongeren te verleiden. Dat betekent veel actie en korte, afwisselende programma’s. Inmiddels zijn de contouren van het programma zichtbaar. Beleving is het sleutelwoord.

Aan het begin van het nieuwe studiejaar, in september, starten we met een groot event waarvoor 150 mbo-studenten worden uitgenodigd. Dit is het moment waarop we het keuzedeel presenteren, zodat de jongeren zich een beeld kunnen vormen van wat zij vanaf oktober kunnen verwachten. We mikken op 25 jongeren die voor ons aanbod kiezen.

Tussen oktober en april vinden 10 bijeenkomsten plaats bij Railcenter, ProRail en de aannemers. Bij ProRail kruipen de jongeren achter de schermen van onder andere de treindienstleider en de OBI-bedieningsdeskundige.  Railcenter vult basisdagen op het gebied van Baan, Energievoorziening en Treinbeveiliging in. De aannemers nemen de jongeren mee naar verschillende grote en kleine projecten, onderhoudswerkzaamheden, of ‘op pad met de storingsmonteur’. Op de slotbijeenkomst laten de jongeren zien hoe zij de spoorwereld hebben beleefd.